Saveti

Saveti vezani za tepihe

Kako da skinemo ili uklonimo fleku sa tepiha i ili mebliranog nameštaja?

U većini slučajeva mrlje sa tepiha možete lako da uklonite, ali samo ako delujete brzo. Fleku koju ostavite da se osuši – uklonićete teško ili nikako. Sledite naše savete.

Fleku od flomastera istrljajte alkoholom i čistom tkaninom, a zatim operite deterdžentom Čak ni agresivna sredstva za čišćenje podnih obloga ne daju uvek željeni rezultat – da ne pominjemo koliko su štetna po zdravlje. Dakle, mrlju uklonite odmah pošto je nastala, a evo najopštijih pravila i sredstava za čišćenje uflekanog tepiha, itisona, ponjave ili neke druge tekstilne prostirke. 

Hemijska olovka

Istrljajte mrlju čistom krpom natopljenom u alkohol. Neka vlažna krpa uvek čistim delom ide na mastilo. Kad izvučete fleku, operite tepih deterdžentom koji daje suvu penu.

Žvakaća guma

Mehanički uklonite sve što možete s površine, a ostatak pokušajte da uklonite alkoholom ili metil-alkoholom. Postupak ponovite više puta.

Mastilo

Fleku možete da očistite deterdžentom za tepihe ako radite polako. Svaki put upotrebite po malo deterdženta i odmah upijte prljavu masu. Ovakvu fleku verovatno nećete moći potpuno da očistite zbog specifičnog sastava mastila.

Masti i ulje

Tapkajte naizmenično fleku komadićem vate natopljenim alkoholom i perite deterdžentom. Čišćenje velikih površina uflekanih uljem najbolje je da prepustite servisu za mašinsko pranje tepiha.

Blato

Ostavite blato da se sasvim osuši, pa ga prvo mehanički skinite tvrdom četkom i usisivačem. Prljavštinu koja ostane posle toga možete da uklonite alkoholom, pa zatim deterdžentom.

Boja

Prosutu boju je gotovo nemoguće očistiti ako dozvolite da se osuši. Inače se različite boje različito ponašaju.

  • Akrilna boja – isperite blagim deterdžentom, pa natopite metil-alkoholom.
  • Celulozna boja – mrlje očistite razređivačem.
  • Emulzije – isperite hladnom vodom dok je boja još vlažna.
  • Lakovi – ako je fleka vlažna, očistite je sunđerom koji ste natopili alkoholom.

Imalin

Prvo mehanički sastružite fleku, zatim natapkajte alkoholom i na kraju operite deterdžentom.

Katran

Prvo mehanički sastružite mrlju, zatim natapkajte alkoholom, pa operite deterdžentom.

Pomoć oko čišćenja posle “nezgode “ vašeg kućnog ljubimca

Neprijatne mirise koji su ostali na tepihu posle „nezgode” vašeg kućnog ljubimca uklonićete ako mrlju upijete krpom pokvašenom rastvorom sirćeta u vodi, a kad se osuši pospete je sodom bikarbonom i posle usisate.